Apelsinbullar

Serverar: 50 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Goda bullar!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 dl vit sirap eller strösocker
  • 1 krm salt
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 14-15 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 300 g mandelmassa
  • Rivet skal av 1 1/2 apelsin
  • 1 1/2 msk likör, t ex 43 (valfritt)
  • 1 1/2 msk pressad apelsinsaft
  • 125 g rumsvarmt smör
  • Pensling
  • Uppvispat ägg
  • Garnering
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Finfördela jästen i en bunke. Rör ut den i lite av den kalla mjölken. Smält smöret i en kastrull och häll på resten av mjölken. Ljumma blandningen till 37°. Häll det över jästen. Rör ner sirap, salt och rivet apelsinskal. Blanda ner vetemjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Täck med bakduk och låt den jäsa till sin dubbla storlek, ca 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 225°. Riv mandelmassan fint och blanda den i en skål med rivet apelsinskal, ev likör och apelsinsaft.
    3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en del i taget till ca 60x25cm. Bred på smör och fördela mandelmassebland-ningen jämnt ovanpå. Rulla ihop och skär till ca 2 cm breda bullar som läggs en och en på en plåt med små bullpapper eller bakplåtspapper.
    4. Bullarna kan också läggas ganska tätt ihop i en smörad rund form och jäser då ihop till en enda stor butterkaka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben