Stora vetebullar med smak av härlig apelsin och kanel är en god och annorlunda variant av de traditionella kanelbullarna.
Ingredienser
1 pkt (50 g) jäst
125 g smör eller margarin
3 dl mjölk
2 dl koncentrerad apelsinjuice
½ tsk salt
1 dl råsocker
Ca 13 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl råsocker
1–2 påsar à 50 g syltade apelsinskal
2–3 tsk malen kanel
Pensling
1 ägg
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Tillsätt mjölk och apelsinjuice. Värm till fingervärme, 37°C.
- Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, salt, råsocker och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
- Tag upp degen på mjölat bord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Forma varje degdel till en rund bulle.
- Kavla ut bullarna till rektangulära plattor, ca 30x40 cm.
- Gör fyllningen: Blanda matfett, råsocker, apelsinskal och kanel. Bred fyllningen på degplattorna.
- Rulla plattorna från långsidan. Dela varje rulle i 14 bitar, ca 3 cm breda.
- Tryck med skaftet på en bordskniv i mitten av varje degbit så att en fördjupning bildas.
- Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt demjäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda bullarna mitti ugnen ca 10 min. Låt dem svalna på galler.
Liknande recept
Kommentarer (0)