Apelsinfyllda vetegifflar
Baka gifflar med en ljuvlig fyllning av apelsin och toppa med krispig mandel och pärlsocker. De passar precis lika bra till picknickkorgen som till eftermiddagsfikan.
Ingredienser
100 g smör eller margarin
2 msk socker
1 dl kaffegrädde
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
4½-5 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl apelsinmarmelad
Pensling och garnering
1 ägg (lätt uppvispat)
Pärlsocker
Flagad mandel
Instruktioner
- Rör matfett och socker vitt och poröst.
- Värm grädden så att den blir fingervarm.
- Smula ner jästen i en deg bunke och tillsätt grädden och ägget. Rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt matfetts- och socker blandningen och saltet. Blanda ner mjölet och arbeta snabbt samman till en slät och smidig deg.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora bitar som formas till runda bullar.
- Kavla ut varje bulle till en rund platta, ca 28 cm i diameter. Sporra upp varje platta från kant till kant i åtta snibbar.
- Lägg en klick marmelad vis basen på varje snibb och rulla samman från ytterkanten till gifflar.
- Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa knappt dubbel storlek, vilket tar ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla de färdigjästa gifflarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)