Apelsinpaj med choklad

Serverar: 8 portioner

Varje bit av denna paj bjuder på en underbar smakkontrast av olika lager av len choklad, luftig kaka och frisk citrusfrukt.

Ingredienser

  • 175 g färdig, fryst smördeg
  • Fyllning och topping
  • 4 msk lätt aprikos- eller apelsinmarmelad
  • 300 g konserverade mandarinklyftor
  • 75 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl specialmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fint rivet skal av 1 apelsin
  • Apelsinskal till garneringen
  • 2 ägg
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 3 msk färskpressad apelsinsaft
  • 8 halvmånar av choklad till garneringen, gärna med apelsinsmak
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form, 20 cm i diameter, med hög kant och avtagbar botten, med matfett. Kavla ut smördegen och klä formen med den. Baka pajskalet i ugnen i 15 minuter. Låt svalna. Sänk värmen till 200 grader.
    2. Bred ut marmeladen på botten av pajdegen. Låt mandarinerna rinna av och lägg ut dem i ett jämnt lager ovanpå marmeladen. Vispa ihop matfett, socker, mjöl, bakpulver, rivet apelsinskal och ägg till en jämn smet. Häll smeten i formen.
    3. Baka i ugnen 30-35 minuter tills pajen är gyllenbrun. Täck ev över med aluminiumfolie de sista 10 minuterna så att den inte blir bränd. Låt pajen svalna på ett galler.
    4. Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda ner färskpressad apelsinsaft. Bred chokladen ovanpå pajen. Låt chokladen stelna.
    5. Garnera pajen med strimlat apelsinskal och med halvmånar av choklad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben