Baklava

Sött, men något för godisälskare! Storbak?

Ingredienser

  • ½ kg phyllodeg
  • 5 dl mandel, grovt hackad
  • 5 dl valnötter, grovt hackade
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk kryddnejlika
  • 225 g smör
  • Sockerlag
  • 7½ dl socker
  • 5 dl vatten
  • 1 dl honung
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. * Blanda valnötter, mandel, kanel och kryddnejlika i en skål. * Smält smöret. * Pensla en form (långpanna). * Täck botten och kanter med 4 degblad som penslats med smör. * Lägg på ett lager nötter. * Täck med 2 degblad, penslade med smör. * Fortsätt så tills nötter och degblad är slut. * AVSLUTA med 4 degblad. * Skär baklavan i fyrkantiga bitar. * Häll över resten av smöret, 200 grader, 30 min, fin färg.
    2. Sockerlag: * Koka socker, vatten, honung, vaniljsocker 5 minuter. * Ta av kastrullen, tillsätt citronsaften. * Häll den varma sockerlagen över baklavan, så fort den tagits ur ugnen. * Låt stå och dra och svalna.

    Liknande recept

    5
    3 h 20 min
    20
    3
    3.8
    40-50
    11

    Kommentarer (2)

    PaulaPudding 22 augusti 2009

    Min man älskar baklava. Vi åt det första gången när vi var på Rhodos och då tillsammans med vaniljglass. Underbart. Denna var mycket god.

    Nehlmark83 6 september 2011

    Baklava blev en favorit när vi var på Rhodos. Denna var lika underbart god som den vi åt i Grekland. Tack för ett mycket bra recept:)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben