Leilas baklava

Serverar: 8 portioner

Prova att laga detta söta nötiga bakverk från turkiet.

Ingredienser

  • 1 rulle (270 g) fryst filodeg
  • 2 dl sötmandel
  • 2 dl pekannötter
  • 2 dl osaltade pistagenötter
  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 msk apelsinblomsvatten (valfritt)
  • 150 g smör
  • Sockerlag
  • 1 dl vatten
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl honung
  • Till servering
  • Turkisk yoghurt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Tina filodegen om den är fryst och håll den mjuk under en fuktig handduk.
    3. Rosta nötterna gyllene i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt.
    4. Riv mandelmassan och blanda med nötterna. Smaksätt eventuellt med några droppar apelsinblomsvatten.
    5. Smält smöret.
    6. Använd en ugnsform som mäter cirka 20 x 20 cm och skär filodegen i ark som mäter ugnsformens storlek.
    7. Lägg 3-4 ark filodeg i formen och pensla rikligt med smör mellan varje. Fördela hälften av nötblandningen över och platta till.
    8. Upprepa proceduren ytterligare ett lager.
    9. Avsluta med 3-4 ark filodeg på toppen och pensla även dem med smör. Skär baklavan i 8 bitar och grädda gyllene i cirka 20 minuter.
    10. Lagen: Koka upp vatten, råsocker och honung till lagen. Slå lagen över den färdiggräddade baklavan.
    11. Servera baklavan varm eller kall och gärna med en klick turkisk yoghurt.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    12
    3
    5
    3 h 20 min
    20
    3
    4.8
    35 min
    1
    36

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben