Baskisk kaka med romkräm

Serverar: 8-10 portioner

Denna baskiska kaka består av en spröd och citrondoftande mördeg som fylls med en mild och silkeslen romkräm. Ät kakan rumstempererad eller ljummen.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 3/4 dl strösocker
  • 200 g kylskåpskallt smör i bitar
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 1 nypa salt
  • Romkräm
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl vetemjöl
  • 2½ dl mjölk
  • 2 msk rom
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Lägg mjöl, socker, smör, ägg, äggula, citronskal och salt i en matberedare med kniven isatt. Kör tills det precis bildas en degboll.
    2. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma till en boll som plattas ut lite. Låt degen vila inplastad i kylen ca 30 minuter.
    3. Gör romkrämen. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör sedan ner mjölet. Koka upp mjölken. Häll ner den heta mjölken i en fin stråle under vispning i äggsmeten.
    4. Häll krämen i kastrullen och sjud under vispning tills den blivit ganska tjock. Dra kastrullen från plattan och vispa lätt medan krämen svalnar. Smaksätt krämen med rom och låt den kallna.
    5. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut 2/3 av degen i en smord form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Häll krämen i formen. Kavla ut resten av degen till ett lock. Lägg sedan på deglocket och tryck till kanten.
    6. Pensla med uppvispat ägg och grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter.

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben