Bayerskt ölrågbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Ett mycket mustigt och saftigt bröd. Går perfekt att skiva och frysa. Det går bra att använda en mörk lättöl gärna av Bayersk typ.

Ingredienser

  • 5 dl mörk öl
  • 50 g jäst
  • 2 ägg
  • 1½ tsk salt
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 15-17 dl rågsikt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke och värm ölen till fingervarm ca 37 grader.Häll lite av ölen över jästen och rör om så jästen löser sig.Häll i resten av ölen samt alla övriga ingredienser. Knåda gärna med degkrokar i minst 20 minuter. Pudra lite mjöl över och låt jäsa i ca 40 minuter övertäckt.
    2. Stjälp upp och knåda på mjölat bakbord.Dela i 2 delar och tryck ut varje del till en rektangel ca 2 cm tjock. Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven neråt på en plåt.
    3. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in på nedersta falsen i 200 grader varm ugn, och grädda i ca 30 minuter.

    Liknande recept

    5
    3 h
    10-12
    7

    Kommentarer (1)

    Trevior 20 augusti 2017

    Testade detta idag. Härligt saftigt och gott rågbröd. Lättbakat dessutom. Tack! :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben