Blåbärsbrödpudding anno 1800-tal

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En underbar brödpudding som kommer ifrån ”Lilla Gummans” mormor i Arboga. Smör, grädde, socker och smaker snålade man inte på när det dukades till fest. Detta är en riktig festpudding från flydda tider. Jag gjorde den på vitt formbröd som legat ett par dagar. Men ska man vara riktigt lyxig så använder man även gammalt vetebröd, som kanelbullar och vetelängder också. Men hemma hos oss hinner sådant aldrig bli gammalt. Serveras varm med vispgrädde eller vaniljsås.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 10 skivor formbröd (350 g)
  • 7-8 dl blåbär (400 g)
  • 3 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Lägg smöret i en ugnsform och ställ in så smöret smälter och börjar småbubbla.
    3. Skär brödet i ca 2 cm tärningar och lägg i formen, strö över 1 tsk kanel och vänd runt så smöret sugs upp. Strö över blåbären.
    4. Blanda grädde, mjölk, kardemumma, vaniljsocker, 1 dl socker och 1 tsk kanel.
    5. Vispa upp äggen och rör i gräddblandningen. Häll allt i formen.
    6. Blanda ½ dl socker och 1 tsk kanel. Pudra det över alltihop.
    7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter. Servera varm med vispad grädde eller vaniljsås.

    Liknande recept

    4.2
    30 min
    12
    12

    Kommentarer (2)

    krabbisen 29 juli 2012

    Hur stor skall ugnsformen vara?

    Anderstam 30 juli 2012

    Formen på bilden är 33X23X5 centimeter. Och rymmer ca 3 liter. Lycka till!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben