Blåbärsfyllda vetepiroger

Serverar: 16 portioner

Söta piroger med pärlsocker och läckert innehåll av blåbär och mandelmassa. Ur Allers nr 28/12.

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2½ dl mjölk
  • 3/4 dl vit sirap
  • 1/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • 75 g rumsvarmt smör eller margarin
  • Ca 8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3 dl färska blåbär
  • 1 msk vaniljsåspulver
  • 75 g mandelmassa
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ned jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme och tillsätt den. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt sirap, salt och ägg och klicka i matfettet. Blanda sist ned 7 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med bakduk och låt vila ca 30 minuter.
    2. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen blank och smidig. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela i fyra jämnstora bitar. Forma bitarna till runda bullar. Kavla ut varje bulle till en rund degplatta, ca 20 cm i diameter. Strö bären över ena halvan av degplattorna, men lämna ca 1 cm av kanten tom. Sikta över vaniljsåspulver och riv över mandelmassan.
    3. Vispa ägget lätt och pensla degkanten utanför bären. Vik varje platta dubbel och tryck till ordentligt i skarven med en gaffel. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och ställ att jäsa ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla de färdigjästa pirogerna med ägget och strö över pärlsocker. Skär några snitt i varje pirog med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
    6. Servera gärna pirogerna hela och låt varje gäst bryta en bit.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben