Blåbärstårta med krämig fyllning

Saftig och underbart god tårta med krämig och fräsch fyllning av blåbär. Dr Oetker och Panduro är två exempel på märken som har sockermassa i sitt sortiment. Det finns både vit och färdigfärgad.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • ½ dl djupfrysta blåbär
  • 1 msk socker
  • 2½ dl vispgrädde
  • 250 g mascarponeost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • Florsocker att "mjöla" med
  • 175 g sockermassa
  • Blå och röd hushållsfärg
  • Sockerpärlor
  • Färska blåbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 20 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Rör smeten slät och häll ner i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, eller tills kakan känns torr när du känner efter med en provsticka. Låt svalna en kort stund i formen innan den stjälps upp att kallna under form eller bakduk.
    3. Fyllning: Värm upp blåbären och sockret i en kastrull under omrörning och låt det koka i några minuter tills blandningen tjocknat till marmeladkonsistens. Ställ åt sidan att svalna. Vispa grädden och spara ca 1/4 dl att bre ovanpå tårtan. Vänd ner mascarponeosten i den större mängden grädde tillsammans med blåbärsmarmeladen och vaniljsockret. Rör därefter smeten slät.
    4. Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop med fyllningen emellan. Bred den sparade grädden ovanpå den översta bottnen för att fästa sockermassan.
    5. "Mjöla" arbetsbänken med florsocker och kavla ut sockermassan tunt. Sporra ut en rund platta, använd gärna bakformen som mall. Lägg plattan ovanpå tårtan. Samla ihop kantremsorna som blir över från plattan och färga med någon droppe hushållsfärg. Knåda samman till en lagom lila kulör.
    6. Rulla små kulor av den färgade sockermassan. Tryck till och forma ett blad med en sked. Lägg nästa kul halvvägs in på förgående blomblad och tryck till så att de fastnar i varandra. Fortsätt så tills det bildats en blomma. Lägg några sockerpärlor i varje blomma.
    7. Lägg blommorna på tårtan och strö över färska blåbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben