Blinier med klassiska tillbehör

Serverar: 4 portioner

Ryska boveteplättar med vispad smetana, citron, rödlök, dill och sikrom. Ett tips är att röra ner lite pilsner i smeten.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • ½ tsk salt
  • Tillbehör
  • 1 rödlök
  • 2 dl smetana
  • Sikrom
  • 1 Citron
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken fingervarm (37º C). Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst. Häll sedan i resten av mjölken.
    2. Rör ner båda mjölsorterna, äggula och salt. Rör smeten slät och klumpfri.
    3. Täck skålen och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner det i smeten.
    4. Hetta upp en plättpanna eller blinipanna med lite smör. Klicka i smeten, Vänd dem när de har jäst upp och stelnat på ovansidan.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    puntella 24 maj 2009

    Vad är smetana?

    JKreku 25 maj 2009

    smetana är en syrligare creme fraiche. Kommer från det ryska köket, det går givetvis att ersätta den med vanlig creme fraiche eller gräddfil.

    Lillill 27 juli 2011

    Äts detta som en förrätt?

    NicolinaZ 8 februari 2012

    Blinier kan med fördel också serveras med t.ex hackad stekt svamp, eller svampsallad. Hackat hårdkokt ägg brukar barn gilla, liksom stekt malet kött med lite creme fraiche eller smetana i. Rysk saltgurka hör också till, liksom stora mängder smält smör ;-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben