Blomkål med ostsås och bacon

Serverar: 4-6 portioner

Ett recept jag växt upp med. Egenkomponerat av mina föräldrar :)

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 paket tärnad bacon, 140 g
  • (Hackad purjolök)
  • Valfri mängd potatis
  • 2½ msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1-2 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost
  • Instruktioner

    1. Koka hela blomkålen i 10-15 minuter, tills den känns lagom mjuk. Koka under tiden potatisen och stek tärnat bacon i lite olja.
    2. Såsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken. Lägg i smöret och koka upp under omrörning. Koka på svag värme 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar, tillsätt sedan osten och rör om ordentligt.
    3. Lägg upp blomkålen i en ugnsform och häll över såsen och bacon. Välj själv om du vill äta rätten med potatis eller inte.
    4. Tips: Lägg till lite fräst purjolök om du har lust (som jag har gjort på bilden).

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    maxxa 30 juni 2010

    Det verkar gott, vi gillar blomkål och nu finns det ju svensk blomkål i affären. Ska prova snart.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben