Blomkålspaj

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Suveränt. Hela middagen i en form.

Ingredienser

  • Deg
  • 150 gr smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 blomkålshuvud
  • 400 g blandfärs
  • 0,25 tsk salt
  • 1 krm mald svartpeppar
  • 1 ägg
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 1 msk riven gul lök
  • 1 msk pressad citronsaft
  • Sås
  • 25 g smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl kokspad från blomkålen
  • 1 dl grädde eller creme fraiche
  • 50 g boursin med örtkryddor eller 1,5 dl riven lagrad ost
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finklippt gräslök
  • Instruktioner

    1. Smält fettet till degen och låt det svalna. Blanda ner salt, peppar och paprikapulver. Vispa ner äggen. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en smidig deg. Låt den vila svalt i ca. 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut eller tryck ut degen i en form, ca. 25 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca. 15 minuter.
    3. Dela blomkålshuvudet i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten ca. 5 minuter. Häll av vattnet, men spara det.
    4. Blanda samman köttfärsen med salt, peppar, ägg, persilja, lök och citronsaft.
    5. Smält fettet till såsen. Rör ner mjölet och späd med blomkålsspad och grädde eller crème fraiche. Låt koka 3-5 minuter. Rör ner osten, persilja och gräslök.
    6. Bred ut färsen i botten på det förgräddade pajskalet och fördela blomkålsklyftorna över. Häll på såsen.
    7. Grädda pajen mitt i ugnen tills färsen är klar, 30-40 minuter.
    8. Servera med tomatsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    frucaos 18 juni 2008

    Väldigt "snäll" paj, nästan lite mesig i smaken. Maken tyckte inte om blomkålen, jag tyckte att den lyfte pajen en hel del. Bra familjemat misstänker jag, och ett sätt att få barnen att äta grönsaker. Skulle vilja leka lite med kryddningen om jag gör den igen.

    Turvor 22 augusti 2016

    En god paj. Blomkål kommer till sin rätt, då den kokats. En fräsch sallad till och du har hela maträtten!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben