Bovetebröd

Serverar: 20 portioner

Ett gott bovetebröd med aprikoser, linfrö, äpplen och solrosfrön.

Ingredienser

  • 6 dl helt bovete
  • ½ dl linfrön
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 liter hett vatten
  • 50 g jäst
  • 8 dl ljummet vatten
  • 5 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 6 dl rågmjöl
  • 1 dl rågflingor
  • 2 äpplen
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kanel
  • ½ dl solrosfrön
  • Garnering
  • ½ dl vallmofrön, pumpafrön eller valnötter
  • Instruktioner

    1. Blanda helt bovete med linfrön och hackade aprikoser i en bunke med hett vatten, låt stå i 5 timmar.
    2. Lös upp jästen i en annan bunke med 1 dl ljummet vatten, 37 grader. Tillsätt ytterligare 7 dl ljummet vatten tillsammans med mjöl och rågflingor. Häll av vattnet från boveteblandningen. Blanda ner boveteblandningen i mjölbunken. Riv äpplena grovt och blanda ner i degen tillsammans med salt, kanel och solrosfrön. Bearbeta degen ordentligt. Degen ska vara fast men lite kladdig (tillsätt mer mjöl om den känns för kladdig)
    3. Sätt ugnen på 225 grader. Blöt händerna och forma degen till ca 20 runda bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter. Strö över frön eller nötter och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben