Hittade det här annorlunda brödet, för "modiga hemmabagare"
Brödet är gluten/laktos fritt & mycket fiberrikt.
Rismalt hittar du i välsorterade hälobutiker.
Tar lite tid att baka i och med surdegen som behöver 2 timmar. Går bra att frysa. Blir 3 st.bröd.
Ingredienser
Surdeg
65 g (1 dl.) bovetemjöl
1 1/4 dl vatten
1 msk honung
20 g jäst
Bröddeg
150 g (2 dl) brunt råris
600 g (9 dl) bovetemjöl
500 g (10 dl) boveteflingor
150 g (2 dl) linfrön
1 dl solros eller raspsolja
150 g Rismalt
1-2 bananer
40 g jäst
14 dl vatten
Instruktioner
- Dag 1:
Blanda alla ingredienserna till surdegen i en plastburk med lock eller i en skål,täckt med plastfolie. Fyll inte mer än halva då det kommer jäsa ordentligt! Ställ skålen varmt,gärna 25-30 g. i 12 timmar.
- Dag 2:
Koka upp riset och låt det svalna. Blanda jäst och vatten i en bunke.
Fortsätt med att blanda i salt,mosade bananer,linfrön,surdegen och resten av ingredienserna,avsluta med bovetemjölet.
Smeten ska nu ha en flytande men tjock konsistens.
- Fördela smeten i 3 smorda 1,5 l brödformar eller runda formar.
Låt jäsa på dragfiplats i ca. 30 min.
Brödet ska inte jäsa för mycket.
Grädda ca.25 min ellertills de fått en gyllnbrun färg.
Låt brödet svalna lite i formarna innan du stjälper upp det.
Liknande recept
Kommentarer (2)
I vilken ugnsvärme ska brödet gräddas?
Bakade det här brödet idag, det blev helt okej. Använde dock sirap istället för rismalt. Tyckte receptet var lite veligt, det står inget om salt bland ingredienserna, men sedan nämns det i bakbeskrivningen. Det står ju inte heller varken ungstemp. eller vart i ugnen man ska placera brödet. Och det står att surdegen ska stå i tolv timmar under beskrivningen, men i snabbinfot står det "Tar lite tid att baka i och med surdegen som behöver 2 timmar. Går bra att frysa. Blir 3 st.bröd."