Nu kommer mitt tyska ursprung fram igen. Här i form av tyska salta kringlor som smakar mycket gott tillsammans med ett glas öl och starkt kryddade korvar, lite selleri och rädisor. Lägg kringlorna i en hög på bordet och ät med fingrarna.
Ingredienser
2 - 2,2 l vetemjöl
5 tsk bakpulver
50 g jäst
8 - 8½ dl vatten, 37 grader
Till doppning
Saltlake som kokas av 6 dl vatten och 2 dl salt
1 uppvispat ägg till pensling
Grovt salt att strö över
Instruktioner
- Blanda bakpulvret med ca 2 liter mjöl.
Lös upp jästen i lite av det fingervarma vattnet och tillsätt resten av vattnet. Häll degvätskan i mjölet och kör degen i en köksmaskin tills den blir jämn och smidig, tillsätt mer mjöl om nödvändigt.
- Värm ugnen till 250 grader.
Dela degen i bitar, som väger 100 g var, och rulla till kringlor. Doppa dem i saltlaken och lägg på en smord plåt. Lägg över en fuktig bakduk så att de inte torkar.
- När alla kringlor är färdiggjorda penslas de med uppvispat ägg och beströs med grovt salt.
- Ställ in en eldfast form med vatten i botten av ugnen.
Snitta kringlorna med vass kniv på tre ställen och grädda dem på ugnens översta fals 10 -12 minuter.
- Ta ut de färdigbakade kringlorna och låt svalna på galler utan bakduk. De är ganska salta och smakar bäst nygräddade.
Liknande recept
Kommentarer (0)