Den goda chokladtårtan är lätt att skära i vackra bitar. Den ljusa glasyren ser ut som smörkräm, men är både godare och mer lättgjord - den består av vit choklad, mjukt smör och whisky!
Ingredienser
200 g mörk choklad av god kvalitet
3/4 dl starkt kaffe
½ dl whisky
3 ägg, separerade
1 dl socker
100 g rumsvarmt smör eller margarin
50 g mald mandel
1 dl vetemjöl
2 malda bittermandlar eller ett par droppar bittermandelolja
Whiskyglasyr
100 g vit choklad
½ dl whisky
100 g rumsvarmt smör eller margarin
Garnering
Kanderade violer eller syrener
Silverkulor
Instruktioner
- Värm ugnen till 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, diameter 24 cm. Smörj papper och kant.
- Lägg choklad, kaffe och whisky i en skål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. När innehållet smälts och blandats kyls det till rumstemperatur. Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum.
- Vispa socker och smör ljust och poröst. Tillsätt äggulorna under omrörning och därefter chokladen. Blanda ned mandel, vetemjöl och bittermandel och skär därefter ned först hälften, sedan resten av äggvitorna. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Ta ut och låt kallna.
- Glasyr: Smält choklad och whisky över vattenbad. Lyft upp skålen och vispa ned smöret. Ställ skålen i kallt vatten och rör tills glasyren har bredbar konsistens. Går det för fort, värm skålen ett ögonblick. Bred glasyren över och ev runt tårtan och garnera den med kanderade blommor.
- Om tårtan varit fryst, se till att den är rumstempererad när den serveras.
Liknande recept
Kommentarer (0)