Cheesecake med chokladbitar

Serverar: 8-10 portioner

Cheesecake med chokladbitar

Ingredienser

  • Kexskal
  • 150 g digestivekex, krossade
  • 1 msk kakaopulver
  • ½ dl strösocker
  • 70 g osaltat smör, smält
  • Chokladfyllning
  • 500 g färskost av typen philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 ägg, stor storlek och lätt vispade
  • 2 ½ dl gräddfil
  • 100 g choklad, finhackad
  • Vit choklad, riven... att strö över
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 150°C. Smörj en springform, 22 cm i diameter. Lägg kex krosset i en bunke, blanda ner kakaopulver och socker och rör ner det smälta smöret. Stjälp över massan i den smorda formen och tryck fast den ordentligt mot botten och halvvägs upp längs sidorna med baksidan av en sked. Ställ formen i kylskåp medan du gör fyllningen. Lägg ost, vaniljsocker och strösocker i en mixer och blanda på låg hastighet till en mycket slät smet. (Man kan också röra med träsked men det är arbetsamt.) Tillsätt äggen lite i taget och öka hastigheten allt eftersom smeten mjuknar. Häll till sist ner gräddfilen. Rör ner den hackade chokladen med en stor metallsked. Häll fyllningen i kex skalet och grädda i cirka 1 timme och 15 minuter eller tills fyllningen nätt och jämnt stelnat. Kakan sjunker gärna ihop och spricker medan den svalnar, så låt den stå kvar i ugnen och svalna långsamt i cirka 1 timme - slå bara av värmen och lämna luckan lite på glänt. Ta ut kakan ur ugnen och låt den kallna helt på galler. Täck över den och ställ i kylskåp över natten innan du lossar den ur formen. Riv vit choklad över före servering. Bör ätas inom 4 dagar. Förvara kakan väl övertäckt i kylskåp.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8
    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (1)

    nordan71 15 oktober 2010

    Mycket god! Uppskattad av familjen :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben