Cheesecake med karamell

En fantastisk cheesecake toppas med en len kolasås. En riktigt extra-allt kaka! Vill du ha en salt karamellsås tillsätt då 4-5 tsk flingsalt.

Ingredienser

  • Karamellsås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g smör
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Botten
  • 12 digestivekex
  • 75 g smör, smält
  • 3 tsk kanel, malen
  • Fyllning
  • 600 g färskost, t ex Philadelphiaost
  • 3 dl ljust muscovadorörsocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • Skal från ½ citron
  • 4 stora ägg
  • 1½ dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Blanda grädde, socker, smör och sirap till karamellsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Tillsätt vaniljsocker.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Krossa digestivekexen till botten och blanda med smält smör och kanelen. Lägg kexsmulorna i botten av en form, 24 cm i diameter med löstagbar botten. Tryck till med en sked så att det blir jämnt. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
    4. Rör ihop färskost, socker och citronskal. Tillsätt ägg och grädde under omrörning. Häll fyllningen i pajskalet och ringla över ca 1 dl karamellsås. Rör om lite med en gaffel.
    5. Grädda cheesecaken i ugnen i ca 60 minuter eller tills smeten har stelnat. Låt den svalna och ställ in i kylen. När den har svalnat ordentligt lossa försiktigt från formen. Spritsa resten av karamellsåsen. Häll mer av karamellsåsen över din cheesecake och servera!

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8
    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben