Cheesecake med lingonspegel

Serverar: 12 portioner

En krämig lingonvariant på pepparkaksbotten

Ingredienser

  • Botten
  • 50 g smör eller margarin
  • 150 g pepparkakor
  • Fyllning
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • Lingongelé
  • 3 gelantinblad
  • 1,5 dl koncentrerad lingondricka
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl lingon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º och smält matfettet och låt svalna lite.
    2. Krossa pepparkakorna till fina smulor och rör samman det med matfettet till en smulig massa. Ta fram en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och tryck ner smulorna i den. Grädda i nedre delan av ugnen i ca 8-10 minuter.
    3. Rör samman ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Häll det i formen och ställ åter in kakan i nedre delen av ugnen. Grädda ca 25-30 minuter tills fyllningen stannat. Låt den nygräddade kakan svalna och ställ därefter i kylskåp.
    4. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Blanda lingondrickan och 0,5 dl vatten. Häll bort vattnet från gelantinbladen och smält dem varsamt i ca 0,5 dl av lingonsaften. Häll ner den smälta gelantinblandningen i resterande saft under omrörning. Ställ svalt en stund tills blandningen börjar bli simmig i koncistensen.
    5. Strö hälften av lingonen över den kalla kakan och skeda över den simmiga gelén. In i kylen igen så att gelén stelnar helt. Lossa kakan från formen och garnera med resternade lingon.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8
    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben