Cheesecake med vaniljpäron och kolasås
Med Cantucciniskorpor som botten och vaniljinkokta päron och kryddnötter som topping känns denna cheesecake väldigt lyxig nästan som en dessert. Räds inte de många momenten , varje moment går snabbt att göra och är ganska enkla. En av de godaste cheesecakes jag vet.
Ingredienser
125 g mandelskorpor, (cantuccini)
Fyllning
3 ägg
1½ dl socker
3 dl vispgrädde
200 g Philadelphiaost
1 tsk vaniljpulver, eller 2 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av ½ citron
Vaniljpäron
1 dl socker
2 dl vatten
Skal och saft av ½ citron
1 bit kanel
4 päron
Kryddnötter
1 dl blandade nötter
1 tsk smör
0.25 tsk malen kanel
Kolasås
0.75 dl vispgrädde
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
2 tsk smör
Instruktioner
- Krossa skorporna till fint smul och tryck ut i en form som är ca 24 cm i diameter. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna fast.Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en annan bunke. Vispa grädden i en tredje bunke.
- Blanda äggulesmet och philadelphiaost och vänd i grädden. Smaksätt gräden med vaniljen och skalet av citronen. Vänd i äggvitorna. Bred ut i formen och låt stå i frys i ca 4 timmar.
- Blanda socker och vatten och det yttersta gula skalet av citronen. Tillsätt citronsaft och kanel och låt koka upp. Kärna ur päronen och skär i klyftor. Lägg päronen i lagen och låt koka upp och sjud några minuter tills päronen känns mjuka. Låt kallna.
- Hacka nötterna grovt och stek dem gyllenbruna i smöret ett par minuter. Ta från värmen och strö över den malda kanelen, rör om och låt kallna.
- Mät upp allt utom smöret till kolasåsen i en kastrull. Koka såsen 3-4 minuter tills den tjocknar något.Ta från värmen och rör i smöret. Ta fram cheesecaken och låt päronen rinna av. Lägg dem på kakan och strö över nötterna. Ringla kolasås över.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Super god cheesecake