Cheesecake med vaniljpäron och kolasås

Med Cantucciniskorpor som botten och vaniljinkokta päron och kryddnötter som topping känns denna cheesecake väldigt lyxig nästan som en dessert. Räds inte de många momenten , varje moment går snabbt att göra och är ganska enkla. En av de godaste cheesecakes jag vet.

Ingredienser

  • 125 g mandelskorpor, (cantuccini)
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g Philadelphiaost
  • 1 tsk vaniljpulver, eller 2 tsk vaniljsocker
  • Finrivet skal av ½ citron
  • Vaniljpäron
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • Skal och saft av ½ citron
  • 1 bit kanel
  • 4 päron
  • Kryddnötter
  • 1 dl blandade nötter
  • 1 tsk smör
  • 0.25 tsk malen kanel
  • Kolasås
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 tsk smör
  • Instruktioner

    1. Krossa skorporna till fint smul och tryck ut i en form som är ca 24 cm i diameter. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna fast.Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en annan bunke. Vispa grädden i en tredje bunke.
    2. Blanda äggulesmet och philadelphiaost och vänd i grädden. Smaksätt gräden med vaniljen och skalet av citronen. Vänd i äggvitorna. Bred ut i formen och låt stå i frys i ca 4 timmar.
    3. Blanda socker och vatten och det yttersta gula skalet av citronen. Tillsätt citronsaft och kanel och låt koka upp. Kärna ur päronen och skär i klyftor. Lägg päronen i lagen och låt koka upp och sjud några minuter tills päronen känns mjuka. Låt kallna.
    4. Hacka nötterna grovt och stek dem gyllenbruna i smöret ett par minuter. Ta från värmen och strö över den malda kanelen, rör om och låt kallna.
    5. Mät upp allt utom smöret till kolasåsen i en kastrull. Koka såsen 3-4 minuter tills den tjocknar något.Ta från värmen och rör i smöret. Ta fram cheesecaken och låt päronen rinna av. Lägg dem på kakan och strö över nötterna. Ringla kolasås över.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8

    Kommentarer (1)

    Evni 14 november 2013

    Super god cheesecake

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben