Chilisaffranspannkaka med vårig primörsallad

Serverar: 4 portioner

Den traditionella gotlands landskapsrätten blir en spännande förrätt med bla. getost och till det en vårig räk- och sparrissallad.

Ingredienser

  • 250 g färdig risgrynsgröt
  • Rivet skal av ½ citron
  • ½ paket saffran, 1/4 g
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk sambal oelek
  • ½ msk vetemjöl
  • 100 g getost, av chévretyp
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Sallad
  • 250 g grön sparris
  • 1 kg tinade räkor med skal
  • 2 salladslökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½-1 chilifrukt
  • 1 dl mild olivolja
  • 1 msk hackad timjan
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda gröt, citronskal, saffran, ägg, grädde, sambal oelek och mjöl. Häll blandningen i en smord ugnssäker form, ca 20x25 cm. Smula över getosten. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, låt svalna och ställ kallt några timmar, gärna över natten.
    2. Skär bort eventuellt den nedre torra delen på sparrisen. Skär i 2-3 cm stora bitar, koka den mjuk i lättsaltat vatten. Skala räkorna, skär salladslöken i strimlor. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skär chilifrukten i tunna skivor.
    3. Fräs vitlök och chili i oljan på hög värme, passa noga så att vitlöken inte bränns. Ta av från värmen och tillsätt räkor, sparris, lök, timjan och citronskal + juice. Blanda runt och krydda med salt och peppar.
    4. Servera saffranspannkakan ljummen tillsammans med salladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben