Choklad och apelsinmoussetårta

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme

Den här tårtan vann jag 2:a pris i tidningen Lands tårttävling. Året var nog 1997, moussetårtor började bli populära.

Ingredienser

  • Botten
  • 175 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 3 msk flagad mandel
  • Chokladmousse
  • 115 g mörk blockchoklad
  • 1 ½ msk florsocker
  • 3 msk starkt kaffe eller 3 msk vatten och 1 ½ tsk snabbkaffe
  • 1 äggula
  • 2 dl vispgrädde
  • Apelsinmousse
  • 3 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 3/4 dl socker
  • 2 apelsiner
  • 1 ½ vispgrädde
  • Till garnering
  • 50 g blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader Smörj en form med löstagbar botten, den ska vara cirka 23 cm i diameter Strö på flagad mandel. Kör mandelmassa och smör i matberedaren. Tillsätt ägg, vetemjöl och kakao. Kör till slät smet och fördela i formen. Grädda den i cirka 20 minuter. Lyft över den svalnade botten till ett tårtfat och sätt springformskanten runt om.
    2. Smält blockchokladen över vattenbad. Blanda i socker, kaffe och äggula, rör kraftigt till en porös smet. Lyft skålen ur vattenbadet. Låt svalna.
    3. Vispa grädde och blanda med den avsvalande mjuka chokladsmeten. Häll chokladmoussen på den kalla tårtbotten och ställ den i kylen medan du gör apelsinmoussen.
    4. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Vispa ägg och socker poröst. Du kan också spara äggvitorna och vispa dem för sig till hårt skum för att få en lite luftigare mousse. Pressa apelsinerna, mät och det behövs fyll på med vatten så att det blir 1 ¼ dl apelsinsaft. Lös upp gelatinet i sitt vatten på svag värme. Låt svalna och häll det sedan i en fin stråle ned i äggblandingen under kraftig vispning. Häll sedan i apelsinsaften, de vispad äggvitorna om du valt att vispa dem för sig och till slut den vispade grädden.
    5. Häll smeten på den nu stelnade chokladmoussen. Ställ i kylen och låt stelna, räkna med att det tar tre timmar. Därefter kan du lossa springformen och garnera med smält stelnad blockchoklad formad efter egen fantasi.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben