Choklad och aprikostårta

Serverar: 8-10 portioner

Lättbakat i långpanna. Chokladtårta med en chokladkräm av mjölkchoklad, aprikos, valnötter och blåbär. Behöver jag fresta något mer?

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 3/4 dl kakaopulver
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl aprikosmarmelad
  • Chokladkräm
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad
  • 50 g valnötter
  • Garnering
  • 200 g blåbär
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn 150º.
    2. Smält matfettet på låg temperatur. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör sedan ner matfettet.
    3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten. Häll smeten i en långpanna, 20x30 cm, med bakpapper. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna.
    4. Koka upp 1 dl grädde. Dra kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i grädden. Rör till en slät massa. Låt sedan svalna. Rör ner resten av grädden och låt stå kallt 1 timme.
    5. Stjälp upp kakan och bred ut marmeladen på den. Vispa chokladkrämen tills den blir fast, gärna med elvisp och bred krämen över kakan.
    6. Hacka och strö över nötterna. Täck över och låt stå kallt, ev över natten.
    7. Strö över blåbär och pudra över lite florsocker vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben