Choklad och hasselnötstårta

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Mycket god.

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter
  • 30 g vetemjöl, 1/2 dl
  • 180 g smör
  • 180 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • Till glasyren
  • 1 dl vispgrädde
  • 180 g mörk choklad
  • 1 1/2 tsk vit sirap eller honung
  • 1 tsk konjak
  • 1/2 tsk Grand Mariner eller Cointrea
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 24cm i diameter.
    2. Rosta hasselnötterna i ugnen ca 10 min. Gnid av så mycket som möjligt av skalet.
    3. Kör 120g av hasselnötterna (spara resten till garnering) med mjölet i matberedare tills de är finhackade.
    4. Smält smör och choklad i mikrovågsugn eller över vattenbad.
    5. Separera äggen. Vispa äggulorna med 1dl av sockret tills de är porösa. Häll i choklad- och smörblandningen. Rör ner de malda nötterna, salt och apelsinskal.
    6. Häll äggvitorna i en ren stor skål. Vispa dem till hårt skum. Tillsätt resten av sockret lite åt gången och vispa väl efter varje gång. Fortsätt vispa tills äggvitan är tjock och glansig.
    7. Tillsätt den i två omgångar i chokladsmeten till en jämn smet.
    8. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 45 min.
    9. Känn med sticka. Den ska vara torr. Låt kakan kallna helt innan du glaserar den.
    10. Hetta upp grädden och ta av den precis innan den kokar. Bryt ned chokladen i grädden. Rör tills den smält. Rör ned sirap och sprit.
    11. Låt glasyren svalna en halvtimme innan du breder ut den på den upp och nedvända kakan. Garnera till sist med nötterna.
    12. Tårtan bör helst stå till sig minst 12 timmar i kylskåp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben