Chokladhjärta

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 30 minuter

En tårta för chokladälskare.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • Glasyr
  • 1 dl vispgrädde
  • 1½ msk honung
  • 100 g mörk choklad
  • Mockagrädde
  • 1 gelatinblad
  • ½ tsk snabbkaffepulver
  • ½ msk kakao
  • 1/4 dl kokhett vatten
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1½ msk strösocker
  • Ev garnering
  • Vit choklad
  • Instruktioner

    1. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omörning. Blanda mjölet med bakpulvrer, vanilj och kakao. Sikta ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad hjärtform, 1½ l, gärna med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen ca, 30 minuter. 175 grader.
    2. Glasyr: Koka upp grädden tillsammans med honungen i en gryta. Ta grytan ifrån värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner det i den heta grädden. Låt chokladen smälta under omrörning. Låt glasyren svalna lite. Stjälp upp hjärtekakan. Bred glasyren över kakan när den börjar att stelna.
    3. Mockagrädde: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Rör ut kaffepulver och kakao i kokhett vatten. Tillsätt det urkramade gelatinbladet under omrörning. Rör tills gelatinet är ordentligt löst. Vispa grädden tillsammans med sockret. Rör ner grädden, lite i taget, i den avsvalnade kaffeblandningen. Låt mockagrädden stelna. Spritsa den på kakan. Dekorera ev med smält vit choklad

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben