Chokladtårta från Irland

Vi avslutar middagen med en ljuvlig chokladtårta som ingen kan tacka nej till.

Ingredienser

  • 200 g mörk blockchoklad
  • 3/4 dl starkt kaffe
  • 3 msk whisky
  • 1 dl socker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 droppar bittermandelolja
  • 3 äggvitor
  • Glasyr
  • 150 g vit blockchoklad
  • 2 msk whisky
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Sockerblommor eller strössel
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175°
    2. Skär chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en skål som tål värme. Tillsätt kaffe och whisky. Smält chokladen över vattenbad. Låt det svalna något.
    3. Rör socker och smör ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning. Tillsätt den smälta chokladen, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.
    4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner dem försiktigt i chokladsmeten.
    5. Häll ut smeten i en smord och mjölad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.
    6. Skär den vita chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål som tål värme tillsammans med whiskyn. Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna något.
    7. Vispa grädden ganska löst. Rör ner den försiktigt i chokladen. Låt blandningen stelna lite. Bred chokladsmeten över kakan och garnera med sockerblommor eller strössel.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (1)

    dana 1 juni 2008

    Hej! kan man utesluta whisky?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben