Rikligt med choklad, rom och körsbär – detta är en riktig dröm för alla tårtälskare. I Frankrike serveras tårtan tillsammans med en kopp riktigt starkt kaffe.
Ingredienser
Botten
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
150 g mörk blockchoklad
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 ägg
Fyllning
½-1½ msk mörk rom
5 dl vispgrädde
2 msk akaciahonung
700 g körsbär på burk
Garnering
Kakaopulver
Ca 100 g riven mörk choklad av hög kvalitet
Instruktioner
- Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Rör matfett och socker vitt och pösigt. Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikron.
- Blanda mjöl och bakpulver. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna en i taget i smörblandningen, rör kraftigt mellan varje. Tillsätt chokladen och mjölblandningen. Vispa äggvitorna till ett hårt, fast skum. Vänd ner det i smeten.
- Smöra och mjöla en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Häll sedan smeten i formen.
- Grädda kakan längst ner i ugnen på ett galler, ca 30 minuter. Låt dem kallna. Dela kakan i två bottnar.
- Gör fyllningen. Vispa grädden. Blanda ner honungen. Låt körsbären rinna av. Spara spadet. Hacka bären grovt och blanda ner dem i grädden.
- Blanda rommen med 3-4 msk spad från bären. Skeda blandningen över tårtbottnarna.
- Lägg den ena bottnen på ett fat. Bred på hälften av körsbärsgrädden. Lägg på den andra bottnen. Bred på resten av körsbärsgrädden. Sikta över kakao och riven choklad.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Hur mycket rom skall det vara? Mörk eller ljus? Kakan låter ju annars bessynerligt gått