Chokladtårta från Lyon

Serverar: 10 portioner

Rikligt med choklad, rom och körsbär – detta är en riktig dröm för alla tårtälskare. I Frankrike serveras tårtan tillsammans med en kopp riktigt starkt kaffe.

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 ägg
  • Fyllning
  • ½-1½ msk mörk rom
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk akaciahonung
  • 700 g körsbär på burk
  • Garnering
  • Kakaopulver
  • Ca 100 g riven mörk choklad av hög kvalitet
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Rör matfett och socker vitt och pösigt. Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikron.
    2. Blanda mjöl och bakpulver. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna en i taget i smörblandningen, rör kraftigt mellan varje. Tillsätt chokladen och mjölblandningen. Vispa äggvitorna till ett hårt, fast skum. Vänd ner det i smeten.
    3. Smöra och mjöla en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Häll sedan smeten i formen.
    4. Grädda kakan längst ner i ugnen på ett galler, ca 30 minuter. Låt dem kallna. Dela kakan i två bottnar.
    5. Gör fyllningen. Vispa grädden. Blanda ner honungen. Låt körsbären rinna av. Spara spadet. Hacka bären grovt och blanda ner dem i grädden.
    6. Blanda rommen med 3-4 msk spad från bären. Skeda blandningen över tårtbottnarna.
    7. Lägg den ena bottnen på ett fat. Bred på hälften av körsbärsgrädden. Lägg på den andra bottnen. Bred på resten av körsbärsgrädden. Sikta över kakao och riven choklad.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (1)

    Tamanegisan 26 november 2011

    Hur mycket rom skall det vara? Mörk eller ljus? Kakan låter ju annars bessynerligt gått

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben