Chokladtårta med apelsin- och chokladtryffel
En vacker och otroligt god chokladtårta med tryffel- och chokladmousse. Servera tårtan gärna med vispad grädde och brygg en kanna gott kaffe som värmer gott.
Ingredienser
Tårtbottnar/kaka
100 g mjukt smör
2 dl socker
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
Tryffel
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 dl apelsinmarmelad
25 g smör
Topping (chokladmousse)
150 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost
Dekorering
Tunt skurna apelsinskivor som delats på mitten till halvmånar
Hyvlad vit choklad
Kakao att pudra över
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop mjukt smör och socker, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Vänd sedan ner mjölblandningen i smeten och tillsätt grädden.
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Välj en mindre form om du vill ha en hög tårta men det går lika bra att använda en vanlig 24 cm springform, tårtan blir då lägre.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kakan kan behövas gräddas ytterligare 5-10 minuter, sänk då värmen till 150 grader. Låt kakan svalna och dela den på mitten.
- Hacka chokladen i mindre bitar till tryffeln. Blanda grädde med apelsinmarmelad och värm blandningen i en kastrull. Slå den heta grädden över chokladen och rör till en smidig smet och alla choklad smält. Tillsätt smöret och rör om väl. Låt svalna. Bred ut tryffeln på den delade kakan och lägg på locket.
- Bryt chokladen i bitar till chokladmoussen och smält den i grädden på svag värme, den får inte koka. Låt svalna och ställ chokladen i kylskåp, gärna över natten. Vispa sedan upp den tillsammans med färskosten.
- Fyll en spritspåse med chokladmoussen och spritsa ett fint mönster på tårtan. Dekorera med apelsinhalvmånar, hyvlad vit choklad och pudra över lite kakao vid servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)