Chokladtårta med espressotryffel

Serverar: 12 portioner

Dekorera med exotiska bär och blommor!

Ingredienser

  • Chokladtårta
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 5 dl socker
  • 180 g vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Kaffesmörkräm
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 dl vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 0,75 dl espressokaffe
  • Kaffetryffel
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 300 g mörk choklad av bästa kvalitet (gärna Araguani 72% från Valrhona)
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 100 g espressokaffe
  • Instruktioner

    1. Chokladtårtan: Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner det smälta smöret och sikta i de övriga ingredienserna. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den. Givetvis så måste allting blandas, men inte mer än så!
    3. Häll smeten i två runda smorda formar med löstagbara kanter (26 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
    4. Kaffesmörkräm: Vispa upp smör, socker och äggula till en lätt och luftig kräm. Häll sedan sakta i kaffet i en liten stråle och låt det absorberas av krämen. Fortsätt vispa i 4 minuter så krämen blir riktigt luftig innan du lägger den mellan chokladbottnarna.
    5. Kaffetryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker, slå blandningen över den hackade chokladen. Rör om så chokladen smälter. Tillsätt därefter kaffet och smöret och blanda till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar innan du glaserar tårtan.
    6. Bred tryffeln över den kalla kakan och dekorera med vackra bär och blommor.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben