Chokladtårta med färskostglasyr

Serverar: 1 portioner

Chokladälskarens dröm! Kladdig och underbart god, med en krämig glasyr av vispgrädde, mascarpone och vitchoklad. Dessutom glutenfri.

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 300 g mörk choklad
  • 6 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 2 msk maizenamjöl
  • GLASYR
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
  • 150 g mascarpone eller philadelphiaost
  • GARNERING
  • Chokladspån av mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Kaka: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en rund bakform noga med maizenamjöl. Formen bör ha löstagbar kant och mäta ungefär 21 cm i diameter.
    2. Mät upp matfettet i en kastrull och tillsätt chokladen som brutits i bitar. Smält chokladen på svag värme under omrörning. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Dela äggen och tillsätt gulorna en i taget under omrörning i chokladkrämen. Vispa därefter äggvitorna och sockret till hårt skum. Använd absolut rena och torra arbetsredskap!
    3. Rör först ner maizenamjölet i chokladkrämen och vänd varsamt ner äggviteskummet till en slät smet. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan på nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Kakan är färdig då den fortfarande känns kladdig i mitten och känns lätt "gungig". Ta ut kakan och låt den kallna under bakduk.
    4. Glasyr: Ge vispgrädden ett hastigt uppkok och ta kastrullen från värmen. Tillsätt den vita chokladen som brutits i mindre bitar och rör om till en krämig och slät glasyr. Ställ åt sidan att svalna. Rör sedan ner den svala chokladsmeten i osten lite i taget till en slät kräm.
    5. Lossa kakan från formen och bre ett jämnt lager glasyr. Strö över chokladspån som hyvlats med osthyvel eller potatisskalare.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (1)

    kaisa87 11 maj 2011

    Fantastiskt god kaka! Speciellt om den får stå en dag innan den ska serveras. =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben