Chokladtårta med frukt och apelsingrädde

Serverar: 12-15 portioner

Bottnarna består av luftig chokladkaka, fyllningen av färsk mosad frukt och apelsingrädde. Samma grädde tillsammans med frukt och riven choklad garnerar tårtan. Apelsingrädden ger frisk och läcker smak till en redan suveränt god tårta.

Ingredienser

  • Chokladbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • Till formen
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 msk ströbröd
  • Fyllning och garnering
  • 4 kiwifrukter
  • 1 l jordgubbar
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk socker
  • 2 msk koncentrerad apelsinjuice
  • Ca 75 g mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175-200°. Smörj och bröa en form, ca 22 cm i diameter.
    2. Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum. Använd elvisp. Tillsätt därefter äggulorna, en i taget, växelvis med socker under fortsatt vispning. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Sikta ned i smeten och blanda försiktigt, den här gången för hand. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen 25-30 minuter. Pröva med sticka. Låt kakan stå några minuter innan den stjälps upp och därefter får kallna under formen. Dela den kalla kakan i tre bottnar.
    3. Skölj och rensa jordgubbarna. Låt rinna av väl. Koka upp vatten i en kastrull, skär av ändarna på kiwifrukterna och lägg frukterna i det kokande vattnet en minut. Spola dem med kallt vatten och dra av skalet. Naturligtvis går det även bra att skala kiwifrukterna utan att först skålla dem, men det tar litet längre tid.
    4. Mosa hälften av jordgubbarna. Är de sura, smaksätt dem med en aning socker. Mosa hälften av kiwin. Vispa grädden med socker och juice till ganska fast skum. Bred mosad kiwi på första tårtbottnen, därefter litet av grädden, lägg på nästa botten, bred mosade jordgubbar på den och därefter litet grädde. Lägg på den sista bottnen och täck sedan hela tårtan med ett tunt lager apelsingrädde.
    5. Riv chokladen fint på rivjärn. Det går lättast om chokladen förvarats i kylskåp. Strö det rivna över tårtan, spritsa resten av grädden runt tårtan och garnera med resterande jordgubbar och kiwi.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben