Chokladtårta med hallonsylt och mandelkaramell
Chokladbotten, hallonfyllning, baileysgrädde och mandelkaramell gör denna ljuvliga chokladtårta till en favorit!
Ingredienser
Botten
100 g mörk choklad,50-70%
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
3 ägg
3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Mandelkaramell
50 g sötmandel
1 dl socker
Fyllning
1 dl hallonsylt
Baileysgrädde
3 dl vispgrädde
½ dl likör, Baileys eller Amarula
1 msk florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Bryt chokladen i mindre bitar och smält den på svag värme. Vispa smör och socker vitt och pösigt.
Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner den smälta chokladen samt mjöl och bakpulver.
- Smöra och mjöla en form ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
- Hacka mandeln fint, med eller utan skal. Smält sockret i en vid stekpanna under omrörning. Rör ner mandeln när sockret är ljusbrunt. Olja ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Häll ut mandelsockret på papperet och låt stelna. Krossa det sedan.
- Dela tårtbottnen i två delar. Bred ut sylten på bottnen. Vispa grädden och smaksätt den med Baileys och florsocker. Bred ut 1/3 av gräddkrämen ovanpå sylten och lägg sedan på tårtlocket.
- Bred ut resten av gräddkrämen ovanpå och runtom tårtan. Garnera tårtan med mandelkrosset.
Liknande recept
Kommentarer (0)