Chokladtårta med kaffeglasyr

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme

Är du en chokladälskare kommer du att avguda denna tårta! Ursprungliga ugnstiden är 40-45 min, men då tyckte jag tårtan blev för torr, den ska vara kladdig!

Ingredienser

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2-3 msk ströbröd
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker, eller äkta vanilj
  • Glasyr
  • 50 g smör
  • 1 dl muskovadosocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • ½ dl grädde
  • 100 g mörk choklad
  • Garnering
  • 2 msk kakao
  • 1 dl rostade hasselnötskärnor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så chokladen smälter. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten (vispa inte mer än nödvändigt). Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen, ca 35-40 minuter.
    2. Glasyr: Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka cirka 10 minuter tills smeten tjocknat lite. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Pudra över kakao. Dekorera med rostade hasselnötter.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben