Chokladtårta med mocka

Serverar: 12 portioner

Denna smakrika festtårta räcker till många. Som en glad överraskning döljer sig en krämig chokladtryffel och vispad grädde med kaffesmak mellan bottnarna.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk bakpulver
  • 4 ägg
  • 4 msk ljus sirap
  • 2½ dl mjölk
  • 250 g smält smör
  • Chokladtryffel
  • 25 g smör
  • 300 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • Mockagrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk pulverkaffe
  • Tillbehör
  • 2 springformar, ca 24 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, kakao, socker och bakpulver. Separera äggen och rör ner äggulorna samt sirap, mjölk och smält smör i smeten. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner det.
    2. Kläm fast smörpapper i botten av formarna. Smörj kanterna. Fördela smeten i formarna och grädda ca 25 minuter. Låt kakorna svalna och dela dem sedan i vardera två bottnar.
    3. Gör tryffeln: Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme. Dra kastrullen från plattan. Låt svalna.
    4. Rör snabbt ner grädden i chokladen till en jämn smet. Låt den stå i rumstemperatur tills den ska användas.
    5. Gör mockagrädden: Vispa grädde tillsammans med pulverkaffe.
    6. Lägg ihop tårtan. Fördela hälften av grädden på nedersta bottnen. Bred ut 1/3 av tryffelkrämen på nästa botten och resten av mockagrädden på den tredje bottnen.
    7. Lägg på den översta bottnen och bred ut resterande tryffelkräm jämnt över kakan och runt sidorna. Garnera tårtan med t.ex. kanderade violer och strössel. Förvara tårtan kallt men ta ut den i rumstemperatur ca 30 minuter före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben