Chokladtårta med rödbetsfrosting
Serverar: 10-14 portioner
Det här är en riktigt mörk chokladtårta som ingen kan gissa är både ägg- och mjölkfri. Den är lätt och luftig med en kraftig chokladsmak som passar bra tillsammans med den söta frostingen.
Ingredienser
1½ dl kakao
5 dl vetemjöl
3½ dl socker
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk vinäger
1½ dl olja
3½ dl vatten
Rödbetsfrosting
1 rödbeta (3-4 msk rödbetssaft som pressas)
125 g rumsvarmt margarin
6-7 dl florsocker
1-3 msk sojamjölk
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form 22-24 cm i diameter eller täck den med bakplåtspapper.
- Sikta kakao och blanda med vetemjöl, socker, salt och bikarbonat i en bunke. Rör ner vinäger, olja, vatten och vispa tills smeten är jämn.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter. Testa om kakan är klar med en provsticka som ska komma ut ren från tårtbottnen. Låt svalna helt, gärna över natten innan den ska skivas i tre lager.
- Riv en rödbeta fint på ett rivjärn och pressa ur saften med en sil. Rödbetorna ger ingen smak till glasyren, men färg.
Hittar du inga färska rödbetor kan du byta saft från tex frysta blåbär för en liknande färg.
- Vispa ihop mjukt margarin med florsocker och häll sedan ner mjölk och saft och vispa minst ett par minuter för att få en luftig topping.
- Bred frostingen mellan lagren och bred eller spritsa ut även på toppen av tårtan.
Liknande recept
Kommentarer (0)