Citronglaserad äppelkaka med syltade citronskal

Serverar: 1 portioner

Äpple och citron är en härlig smakupplevelse. Jag brukar ta i lite mer citron än vad som står i receptet, men de flesta tycker väl att lagom är bäst. En kaka som till vardags är minst lika god utan glasyr och syltade citronskal, men det ser genast litet festligare ut.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1½ dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Rivet skal av 1 citron
  • 2 dl skalat, rivet äpple
  • Syltade citronskal
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • ½ citron
  • Citronglasyr
  • 2-3 dl florsocker
  • 1-2 msk färskpressad citronsaft
  • Instruktioner

    1. Börja med att sylta skalen. Skala den halva citronen, skär bort det vita och strimla skalet tunt. Koka upp sockerlagen, lägg i citronstrimlorna och koka sakta 5-10 minuter. Lägg upp dem på bakplåtspapper för att torka innan du skär eller klipper dem i små tärningar.
    2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rivet citronskal och rör ned i smeten tillsammans med rivet äpple. Häll i en smord, bröad sockerkaksform och grädda ca 30 minuter. Låt kallna.
    3. Rör ihop ingredienserna till glasyren, som bör vara trögflytande, och bred den över kakan. Strö över de syltade citronskalen.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben