Citronparfait med lakritsmarängbotten

Serverar: 4 portioner

Den härligaste avslutningen på en måltid är ju ändå efterrätten. Här med frisk och syrlig smak av citron som möter smaken av söt lakrits och ljuvliga jordgubbar.

Ingredienser

  • Citronparfait
  • 3 äggulor
  • 4 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • 2 dl kvarg, 10%
  • 4 marängbottnar
  • 3 äggvitor
  • 1½ dl socker
  • 5 droppar matättika (använd pipett)
  • ½ tsk lakritspulver
  • Servering
  • 4 jordgubbar
  • 4 citronmelissblad
  • Instruktioner

    1. Citronparfait: Vispa äggulorna och sockret luftigt. Vispa grädden i en separat skål. Riv ner skalet och pressa ut saften från en citron. Blanda äggsmeten med citronzesten, saften och kvargen. Rör ner grädden till en jämn smet. Häll smeten i formar om 2 dl och ställ i frysen i minst 5 timmar. Ställ parfaiten i kylen 45 minuter före servering eller i rumstemperatur ca 20-30 minuter innan.
    2. Marängbottnar: Sätt ugnen på 100 grader.
    3. Blanda vitorna, socker, matättikan och lakritspulver i en rundbottnad skål. Vispa blandningen med en elvisp till en vit, fast och fluffig smet. Spritsa ut marängsmeten till runda, platta cirklar på 10 cm i omkrets på en plåt med smörpapper på. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. De är färdiga när de känns torra och lätt lossnar från papperet.
    4. Lägg parfait på marängerna och dekorera med skivade jordgubbar och citronmelissblad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben