Punsch- och citronparfait med jordgubbar marinerade i balsamvinäger
Serverar: 8-10 portioner
En dessert som passare efter en stor middag!
Ingredienser
0,5 dl vatten
0,75 dl socker
0,5 ms honung
8 äggulor
3 msk punsch
5 dl vispgrädde
1 citron, rivet skal och saft
2 liter jordgubbar
2 dl balsamvinäger
2 dl rödvin
2 dl honung
Instruktioner
Parfait:
Koka upp vatten, socker och honung och låt det kallna. Blanda äggulorna med sockerlagen i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills blandningen vitnar. Det tar ungefär 5 minuter. Blanda i punschen, citronsaften och citronskalet. Låt svalna.
Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och vänd ner den i äggvispet. Häll upp i en plastad brödform eller sockerkaksform. Knacka formen mot bänken några gånger för att få ut luftbubblor ur parfaiten och ställ in i frys i minst ett dygn.
Jordgubbarna:
Dela jordgubbarna i halvor. Koka ihop balsamvinäger, rödvin och honung till en simmig konsistens och låt svalna något. Häll marinaden över jordgubbarna.
Lossa parfaiten genom att doppa formen i ljummet vatten. Stjälp upp på fat och låt den stå i kylen i 15 min före servering.