Iskall och syrlig i smaken och en utmärkt matsmältare. Vad mer kan man önska av en dessert?
Ingredienser
3 citroner
1½ - 2 dl strösocker eller vit sirap
2½ dl mineralvatten
1 äggvita
1 krm salt
Citronmeliss till garnering
Instruktioner
Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet av en citron och pressa saften ur alla tre citronerna.
Häll socker och mineralvatten i en kastrull och värm precis tills sockret smält. Kyl sedan i kallt vattenbad. (Blanda vit sirap och mineralvatten utan uppvärmning.) Tillsätt citronsaft och citronskal och blanda väl. Ställ i frysen cirka en timma.
Vispa äggvitan och saltet till hårt skum och blanda försiktigt ner det i den halvfrusna massan. Ställ åter i frysen, ca 2 timmar. Ta ut och vispa mellan varven så att iskristallerna inte blir för stora.
Doppa eventuellt serveringsglasen i lite vatten eller citronsaft och sedan i strösocker så att det bildas en "frostad" kant. Skeda upp sorbeten i glasen och garnera med avsköljda citronmelissblad. Servera genast.