Cranks lena purjolöksoppa

Serverar: 6 portioner

Tid: 30 minuter

David Canters recept på en Smooth Leek Soup. Urmodern till alla västerländska vegetariska restauranger, Cranks på Carnaby Street i London, öppnade 1961 och utvecklades snart till en framgångsrik kedja fram till i början av 80-talet då en av de tre grundarna/ägarna, David Canter, hastigt gick bort. Cranks såldes till Guinness och expanderade – till döds. Efter ett antal fåfänga försök, av olika ägare med vitt skilda intressen, att rädda konceptet Cranks, finns i dag bara en enda Cranks kvar – i Totnes Devonshire. David Canters recept lever dock vidare.

Ingredienser

  • 2 stora purjolökar
  • 1 liten potatis
  • 1 medelstor morot
  • 25 g smör
  • 12 dl grönsaksbuljong
  • Salt
  • Peppar
  • 1½ dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka grönsakerna. Smält smöret och bryn grönsakerna ett par minuter under omröring.
    2. Tillsätt buljong, koka upp, locka, sänk värmen och sjud i 20 minuter.
    3. Dra av, låt svalna till hanterbarhet och mixa soppan slät. Häll tillbaka och smaka av med salt och peppar.
    4. Oavsett om soppan serveras kall, tillsättes vispgrädde precis före serveringen.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben