Creamy peanut cheesecake

Serverar: 10-12 portioner

Amerikanskt recept.

Ingredienser

  • Botten
  • 375 g krossade jordnötskakor
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g smält smör
  • Fyllning
  • 4 pkt cream cheese (á 250 g)
  • 250 g cottage cheese
  • 300 g florsocker
  • 250 g creamy peanutbutter
  • 4 ägg
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk vaniljsocker
  • 250 g rostade och hackade jordnötter
  • Topping
  • 125 g gräddfil
  • 50 g strösocker
  • 50 g creamy peanutbutter
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • ½ msk vaniljsocker
  • Garnering
  • 2½ dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk creamy peanutbutter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180º. Rör ihop jordnötskaksmulor, socker och smält smör till massa. Tryck ut massan i en springform, 23 cm i diameter. Sätt in springformen i frysen.
    2. Vispa färskost och florsocker smidigt och krämigt med elvisp 3 min på medelhastighet. Tillsätt jordnötssmöret och vispa 2 min på samma hastighet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl efter vart ägg. Rör i citronsaften och vaniljsockret. Rör med en slickepott ner de hackade och rostade jordnötterna.
    3. Ta ut springformen från frysen och häll ostfyllningen över kaksmulsbottnen. Grädda cheesecaken 45-55 min eller tills fyllningen är gyllenbrun och kakans mitt lätt dallrig. Låt kakan stå och svalna 10 min på spisluckan. Stäng inte av ugnsvärmen! Kakan vill sjunka ihop lite.
    4. Vispa ihop gräddfil, jordnötssmör, citronsaft och vaniljsocker till en krämig topping. Fördela toppigen över den kalla kakans topp. Grädda cheesecaken i ytterligare 5 min. Låt kakan svalna av 2 timmar. Täck över kakan och låt den stå kallt i kylskåp minst 6 timmar före serveringen.
    5. Vispa grädden i en väl kyld skål med elvisp på medelhastighet tills grädden bildar mjukar toppar. Tillsätt sockret under fortsatt vispning tills det blir fasta toppar av grädden. Tag bort 1,25 dl av gräddvispet och blanda detta med jordnötssmöret. Vänd i denna blandningen i resten av gräddvispet.
    6. Spritsa den vispade jordnötsgrädden i ett vackert mönster på den kalla cheesecaken.
    7. Ät och njut.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8

    Kommentarer (1)

    snoffy86 6 augusti 2009

    Ohh :000 låter som en helt underbar dröm..Denna skall provas i helgen!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben