Crema catalana

Serverar: 4 portioner

Tid: 12 timmar

Crema catalana är en traditionell katalansk efterrätt som liknar den franska crème brûlée. De största skillnaderna är att crème brûlée brukar tillagas i vattenbad och är baserat på grädde, medan crema catalana ofta är baserad på mjölk. Båda har ett skal av karamelliserat socker på toppen.

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • Skal av en halv citron
  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 4 msk strösocker till karamellisering
  • Instruktioner

    1. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, citronskal, vanilj, både fröna och stången samt kanel i en tjockbottnad kastrull och sjud i fem minuter. Sila och låt mjölken stå till den är ljummen. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner majsstärkelsen och vispa ner blandningen i mjölken. Sjud under omrörning utan att koka tills smeten tjocknar. Fördela smeten i fyra formar och låt stå i kyl över natten. Innan servering strör man 1 msk socker över varje form och bränner av det med en brûlébrännare eller på grilleffekt i ugnen.
    2. Servera exempelvis med färsk frukt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben