Crema catalana är en traditionell katalansk efterrätt som liknar den franska crème brûlée. De största skillnaderna är att crème brûlée brukar tillagas i vattenbad och är baserat på grädde, medan crema catalana ofta är baserad på mjölk. Båda har ett skal av karamelliserat socker på toppen.
Ingredienser
5 dl mjölk
Skal av en halv citron
1 kanelstång
1 vaniljstång
4 äggulor
1 dl socker
2 msk majsstärkelse
4 msk strösocker till karamellisering
Instruktioner
- Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, citronskal, vanilj, både fröna och stången samt kanel i en tjockbottnad kastrull och sjud i fem minuter. Sila och låt mjölken stå till den är ljummen.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner majsstärkelsen och vispa ner blandningen i mjölken.
Sjud under omrörning utan att koka tills smeten tjocknar.
Fördela smeten i fyra formar och låt stå i kyl över natten.
Innan servering strör man 1 msk socker över varje form och bränner av det med en brûlébrännare eller på grilleffekt i ugnen.
- Servera exempelvis med färsk frukt.
Liknande recept
Kommentarer (0)