Crème brulée med vit choklad

Serverar: 6 portioner

En riktig delikatess!

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 130 g vit blockchoklad, hackad
  • 6 äggulor
  • 1 dl farinsocker
  • Servering
  • Färska bär
  • Instruktioner

    1. Värm grädden i en stor kastrull till kokpunkten med vanilj. Skär vaniljstången i två delar på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Lägg fröna och stången i grädden och värm sakta upp till kokpunkten. Låt svalna något. Bryt och smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ner äggulorna i chokladen, blanda väl och rör i den varma grädden.
    2. Häll smeten i en kastrull, värm på låg värme under omrörning tills smeten tjocknar något ex. fäster på baksidan av en sked. Ta av från värmen och ta upp vaniljstången.
    3. Fördela smeten i sex stycken små portionsformar och ställ dem på en bricka och in i kylskåpet (eller frysen om du har bråttom) tills de har stelnat. Det kan ta någon till några timmar.
    4. Vid servering strör du sockret som ett täcke över bryléerna. Värm ugnen på grill. Ställ formarna så nära grillelementet du kan tills sockret blivit gyllenbrunt. Låt svalna.
    5. Servera kalla med färska bär exempelvis hallon.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    kastrullemma 1 oktober 2008

    låter jättegott, men vanligtvis gräddar man ju bruleer i ugn. hur kommer det sig att dessa bara behöver stelna i kylen? :)

    kastrullemma 5 oktober 2008

    jag misslyckades helt. var visserligen väldigt god, men den stelnade inte alls. jag lät den sjuda superlänge för att få den att tjockna, men trots det var den rinnig när jag tog ut den efter många timmar i kylen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben