Dammsugare

Serverar: 15 portioner

Godare än de man köper.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g smör (ev. mjölkfritt)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1-2 msk punsch, eller essens 1-3 msk
  • Marsipantäcket
  • 200 g marsipan
  • Grön karamellfärg
  • 1 msk smält smör (ev. mjölkfritt)
  • 75 g mörk blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Blanda den med smör, socker, havregryn , vaniljsocker och kakao i matberedaren med knivtillsatsen. Kör tills havregrynen har blivit rätt så söndermosade. Smaksätt fyllningen med punschen. Ställ in bunken i kylen för att stelna.
    2. Täcket: Arbeta in karamellfärgen droppvis med en gaffel eller sked tills den rumstempererade marsipanen har fått en mild grön nyans. Dela marsipanen i två lika delar och kavla ut den till två rektanglar á 10x30 cm.
    3. Pensla med lite smält smör över hela marsipanen. Om marsipanen blir lite kladdig och fastnar på bordet när du kavlar den strö lite mjöl (eller florsocker) både på kavel och bord så går det lättare att kavla ut degen. Borsta sedan försiktigt av mjölet när du har rullat degen. Rulla ut fyllningen till två 30 cm långa längder och lägg över rullarna på marsipanplattorna. Rulla ihop och tryck ihop skarven. Lägg in den i kylen en stund.
    4. Skär sedan rullarna med en vass kniv i ca 4 cm långa bitar. Doppa snittytorna i den smälta blockchokladen. Lägg kakorna på bakplåtspapper tills chokladen har stelnat. Dammsugarna stelnar fortare om du ställer in dem i kylskåpet ett tag.

    Liknande recept

    30 min
    10-12
    3
    45 min
    20

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben