Delikat äppelkaka

Serverar: 8-10 portioner

Glutenfri

Ingredienser

  • 100 g kylskåpskallt smör eller margarin
  • 3 dl glutenfri mjölmix + 1/2 dl till utbakningen
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 1 äpple
  • 1 citron
  • 1 dl russin
  • 5 dl kesella
  • 1 dl gräddfil
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 ägg
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225°
    2. Skär smör eller margarin i bitar och finfördela i mjölmix som först har blandats med strösocker och salt. Tillsätt 1 uppvispat ägg och låt degen vila ca 30 minuter i kylskåp. Ta fram en ugnssäker form, 21 cm i diameter. Ha 1/2 dl glutenfri mjölmix till hands och tryck ut degen med ”mjölade” fingertoppar till en tunn platta som går upp 2-3 cm runt kanten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i 225° varm ugn i 10 minuter. Riv under tiden ett äpple grovt så att du får 2 dl rasp. Riv en tvättad citron fint så att du får 1 tsk rasp och mät upp russin. Blanda ned dessa tre ingredienser i en smet av kesella, gräddfil, socker, potatismjöl och 2 äggulor. Vispa 2 äggvitor till ett fast skum och vänd ned i kesellasmeten. Ta ut formen och lägg i fyllningen. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda äppelkakan färdig i 30 minuter.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben