Himmelskt god, saftig och spröd. En absolut favoritkaka.
Ingredienser
5-6 äpplen, gärna Gravenstein eller Aroma
75-100 g smör
½ dl socker
1 tsk kanel
3 dl havregryn
½-1 citron, skalet av
Maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker
Instruktioner
Skala och skiva äpplena i tunna klyftor.
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser till smuldegen i en skål. Rör i det smälta smöret och citronskalet.
Smörj en eldfast form. Täck hela botten med äppelskivorna. Strö på smuldegen.
Vispa äggvitorna med sockret tills det blir hårt och styvt.
Bred marängen på smulpajen. Sätt äppelkakan i nedre delen av ugnen i 150 graders ugn i ca 40-45 minuter. Täck med folie om den verkar bli för brun.
Bjud Mildas vaniljvisp till denna kaka. Även vaniljglass är gott till.
Tips! Man kan byta ut äpplen och kanel, mot päron och ½ tsk ingefära, så får du en päronkaka.