Jättegod kaka med rabarber i. God att äta som den är, men med en klick vispgrädde eller lite vaniljglass så är den superb.
Ingredienser
Rabarber
2-3 stjälkar rabarber, ca 4 dl skurna i bitar
1 tsk kardemumma
2 tsk strösocker
Sockerkakssmet
100 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
Instruktioner
- Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda. Blanda socker och kardemumma i en skål.
Lägg i rabarberbitarna och rör om.
- Gör sockerkakssmeten, använd gärna elvisp.
Låt smör eller margarin bli rumsvarmt.
Rör sedan ihop smör/margarin och socker.
Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker.
Rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.
Häll i rabarberbitarna och rör om (använd ej elvisp).
- Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, cirka 22 cm i diameter utan hål i mitten, gärna med löstagbar kant så går det lite lättare att skära upp.
Om du använder teflonform behöver du inte smöra och bröa den.
Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.
Låt svalna.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Underbart god och saftig.
Super god och saftig :)