Emily Dickinsons kaka

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 4 veckor

Receptet förekom i en pjäs om Emily Dickinson, som jag såg på Helsingborgs stadsteater. En riktig julkaka, som ska täckas med glasyr , "Royal Icing"

Ingredienser

  • Drygt 3 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 250 g smör
  • 6 ägg
  • 250 g russin
  • 100 g korinter
  • Rivet skal och saft av en citron
  • 3/4 dl sirap
  • 1-2 msk konjak
  • 1/2 tsk riven muskotnöt
  • 1 1/4 tsk kryddnejlika
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • Marsipan
  • 400 g mandelmassa
  • 1/2 äggula
  • 1 tsk konjak
  • 1 dl florsocker
  • 1-2 matskedar aprikosmarmelad
  • Karamellfärg, röd och grön
  • Glasyr
  • 2 äggvitor
  • 450 g florsocker
  • 1-2 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk flytande glycerol
  • Instruktioner

    1. Rör ihop smör och socker, tillsätt äggen utan att vispa. Vispa kraftigt sedan. Tillsätt mjölet som siktats tillsammans med bikarbonat, kryddor och salt. Sedan sirapen.
    2. Häll försiktigt och sakta i russin, konjak, korinter och citron under omrörning. Grädda ca 1 timme längst ner i ugnen på 150 grader. Låt sedan kakan vila, helst några veckor.
    3. Sedan är det dags att täcka med "Royal Icing"; marsipan och glasyr.
    4. Marsipanen görs så här: Arbeta in äggula och vätska i mandelmassan. Tillsätt lite florsocker i taget så att massan går bra att knåda. Kavla ut massan så stort att det täcker kakan med hjälp av florsocker. Ta undan lite att göra dekorationer med som färgas av karamellfärg.
    5. Ta fram kakan som vilat 1-3 veckor, vänd den med undersidan upp. Klipp en platta av hård kartong och kläd med aluminiumfolie. Lägg kakan på plattan. Bred på ett tunt lager marmelad. Lägg på den utkavlade massan och forma den på och runt om kakan med hjälp av handen och florsocker. Massan ska forma sig jämnt och tätt om kakan. Den ska också sluta helt tätt mot plattan.
    6. Låt stå 1-2 dagar. Strax innan glasyren läggs på ska marsipanen penslas med lätt uppvispad äggvita.
    7. Blanda äggvitor och florsocker, tillsätt citronsaft och glycerol. Bred glasyren i två lager med en dags mellanrum, på den äggvitepenslade marsipanen. Täck i mellantiden glasyrskålen med en fuktad handduk.

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (1)

    Ketronya 24 juni 2008

    Var och hur ska man förvara kakan när den vilar?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben